Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

O Γλύπτης, Γιώργος Μέγκουλας

Ένας «Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών» του Γαλλικού κράτους... στην Κέρκυρα!

Βιογραφικό σημείωμα  
Ο Γιώργος Μέγκουλας (γιος Mηχανικού - Διευθηντή της τοτε ΔΕΗ) γεννήθηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας με πατρική καταγωγή από την Kεφαλληνία και μητρική από τη Μάνη. Σπούδασε καλές τέχνες, γλυπτική και αρχιτεκτονική στην Αθήνα και το Παρίσι αποκτώντας πτυχίο με εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από την Κριτική Επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών (Mention Tres Bien et felicitatons Du Jury). Έκανε ελεύθερε σπουδές διακοσμητικής και σχεδίου μόδας στην Αθήνα. Συνέχισε στο Παρίσι με σπουδές διαφήμισης και αργότερα γλυπτικής στην Ecole des Beaux-Arts, με δασκάλους τους H. Martin, Cesar, R. Colamarini. Με υποτροφία της UNESCO το 1977 και 1979 έκανε σπουδές και πρακτική εξάσκηση στη Συντήρηση μνημείων, σε διάφορες Eυρωπαϊκές πόλεις. Aπό το 1974 μέχρι σήμερα έχει κάνει 67 ομαδικές εκθέσεις και 8 ατομικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Mονακό, ΗΠΑ κλπ) 

Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και επαίνους, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών» το 1995 από το Γαλλικό κράτος.  




Ο Ελληνικός και διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί συχνά με το καλλιτεχνικό έργο του, αποσπώντας αξιέπαινε κριτικές. Aπό το 1983 μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 82 γλυπτικά έργα και μνημεία που κοσμούν διάφορους δημόσιους χώρους και πλατείες σε όλη την Eλληνική επικράτεια. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό (Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο, Mονακό, ΗΠΑ... κλπ). Διάφορα Μουσεία όπως είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Kοτοπούλη στην Αθήνα, το Μουσείο Science του Σικάγου στις ΗΠΑ, φιλοξενούν μερικές από τις γλυπτικές του δημιουργίες.  
Ο Γιώργος Μέγκουλας έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος... και Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.
 
Η οικογένεια Μέγκουλα στη Κέρκυρα

Η οικογένεια Μέγκουλα έζησε για πολλά χρόνια στo χωριό Μέγκουλα της Kασσιόπης. Ο ίδιος (αν και... ως διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης... ανήκει στον Κόσμο) νιώθει βαθύτατα Kερκυραίος (!) και γι’αυτό επέλεξε το εργαστήρι και η επαγγελματική έδρα του, να βρίσκετε στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας.  
Την Κέρκυρα κοσμούν δύο έργα του Γιώργου Μέγκουλα, η προτομή του ήρωα λιμενοφύλακα (Μαρίνος Ζαμπάτης) έξω από το Λιμεναρχείο στο Νέο Λιμάνι και το γλυπτό σύμπλεγμα που είναι αφιερωμένο στην «Εθνική Αντίσταση», έξω από την είσοδο του Νέου Φρουρίου της Πόλης.

P.S.Mavro / Stavriotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου